Uitbreiding patientenprofielen Neurologie Stadspoli

Het patientenprofiel voor Neurologie op de Stadspoli is sinds kort uitgebreid.

U kunt vanaf nu;
-              Patiënten met hoofdpijn, die voor het eerst is opgetreden na het 50e jaar, èn

-              Patiënten verdacht voor een cervicaal of thoracaal radiculair syndroom

 naar de Stadspoli verwijzen.

Tot voor kort hebben we deze patiënten niet kunnen ontvangen op de Stadspoli; het was onbekend dat eventuele aanvullende beeldvorming ook onder Stadspoli vergoeding gefinancierd werd.

Dit betekent dat uw patiënten met deze klacht niet meer naar de 2e lijn verwezen hoeven te worden en zij dus geen hoge rekening hiervan ontvangen.

Het consult op de Stadspoli valt onder de financiering van de huisartsenzorg.

De kosten van eventuele aanvullende beeldvorming worden door uw verzekeraar vergoed, maar gaan wél van uw eigen risico af.

De uitbreiding is goedgekeurd door het RHZ-bestuur.

Succesvolle Meet & Greet op de Stadspoli

Op dinsdag 5 maart jl. vond op de Stadspoli Scharn voor de eerste keer een Meet & Greet plaats. Achteraf is zeker dat we dit vaker moeten doen!

Er waren deze avond 9 vakgroepen en 20 huisartsen aanwezig. Na een plenaire presentatie waarin elke vakgroep kort iets over haarzelf kon vertellen, hebben de huisartsen in kleinere groepjes een workshop van een vakgroep bezocht. Hiervoor hebben zij zich eerder kunnen opgeven.

Er is veel informatie over en weer gedeeld. Hoewel de Stadspoli al jaren een bekend begrip is, waren en zijn er altijd nog vragen vanuit ofwel een vakgroep ofwel een huisarts.

Wat verwijs je nu wel en wat verwijs je nu niet? Wat kan je patiënt verwachten van een bezoek aan de Stadspoli? Wat mag je als huisarts verwachten van de specialist nadat je patiënt hier geweest is?

We horen nu nog steeds positieve reacties over deze avond. Aan hen die er dit keer niet bij konden zijn; onze intentie is dit jaarlijks te herhalen, zorg dat je er een volgende keer bij bent.

Spreekuur Kindergeneeskunde 

Op dit moment is de wachttijd voor het spreekuur Kindergeneeskunde op de Stadspoli al enkele maanden maximaal 1 week. Er zijn verschillende verwijsredenen waarmee kinderen op de Stadspoli gezien kunnen worden. Bij het aanmaken van een verwijzing voor Kindergeneeskunde wordt u binnen de verwijsmodule van Tipp geïnformeerd over alle exclusiecriteria, alle overige verwijsindicaties kunnen worden verwezen.

In het ziekenhuis is de wachttijd momenteel 10 weken, dit terwijl we over 2023 een flinke terugloop zien op de Stadspoli van het aantal verwijzingen voor het spreekuur kindergeneeskunde.  Het zou jammer zijn dat kinderen lang moeten wachten op een afspraak in het ziekenhuis terwijl op de Stadspoli veel ruimte is.

Bij deze een reminder voor het spreekuur kindergeneeskunde op de Stadspoli.

Tijdelijk geen AC-spreekuur op de Stadspoli

Vanwege zwangerschapsverlof van onze kaderhuisarts per midden juni vervalt het Anticonceptie-spreekuur op de Stadspoli voor onbepaalde tijd.

Er zijn enkele plekken vrijgemaakt bij de algemene gynaecoloog op de Stadspoli om dit op te vangen. We willen u vragen om zoveel als mogelijk zelf het gesprek over anticonceptie te voeren met uw patient, en alleen moeilijk te plaatsen anticonceptie te verwijzen.
We doen ons best om vervanging te vinden, we zullen u zo snel mogelijk informeren zodra dit gelukt is.
In het minst gunstige scenario zal het AC-spreekuur pas aan het eind van dit jaar weer van start gaan.

Preventief fibroscan-spreekuur op de Stadspoli

Sinds januari is er naast het reguliere MDL-spreekuur op de Stadspoli wekelijks een speciaal leverspreekuur; het fibroscan-spreekuur.

Vanuit een willekeurig bloedonderzoek kan naar voren komen dat uw patiënt verhoogde leverwaardes heeft. Vaak volgt dan een echo die het beeld laat zien van leververvetting (steatose). Dit heeft vaak op dat moment nog geen directe consequenties, maar dit kan in de toekomst, in het ergste geval, chronische schade zoals levercirrose en zelfs leverkanker veroorzaken. Dat willen we voorkomen. En daar is dit preventieve spreekuur voor bedoeld.

In dit fibroscanspreekuur wordt een fibroscan uitgevoerd. Leverfibrose (doorgaans tot F3 score op de fibroscan) is nog reversibel waardoor chronische schade voorkomen kan worden. We voorkomen hiermee dat de patiënt over 10 of 20 jaar ernstig ziek wordt.

Met 1 consult op de Stadspoli kan uw patiënt dus met een zeer waardevol advies een ernstige ziekte voor de toekomst bespaard blijven.

U kunt verwijzen naar dit spreekuur via het Tipp-portaal, u kunt dan onder MDL kiezen voor de verwijsindicatie ‘steatose op echo of levertestafwijkingen’.

U wordt dan meteen geïnformeerd over welk lab er aanvullend aangevraagd moet worden.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Linda Wijnen, 0683081985.

Interne Geneeskunde op de Stadspoli

Vanaf 6 december 2022 is er op de Stadspoli een spreekuur Interne Geneeskunde. Dit is elke dinsdagochtend in Scharn.
We merken dat er wekelijks nog vrije plekken zijn in dit spreekuur. Uw patient kan hier op korte termijn gezien worden.
Het spreekuur wordt gehouden door een vaste internist, Thomas Wierema, algemeen en vasculair internist uit het MUMC en ETZ Tilburg. U ontvangt na het 1e (of evt. 2e) consult een verslag en advies.
Misschien bent u als verwijzer nog niet goed van op de hoogte van de inclusie criteria. Deze zijn allemaal verwerkt in de Tipp-verwijsmodule. U hoeft dus niet het patientenprofiel nog eens apart te raadplegen.
Bij elke verwijsindicatie wordt u ook geïnformeerd of er lab moet worden aangevraagd. Hiervoor zijn in de digitale diagnostiek-module via Tipp ook standaard pakketten aangemaakt, deze vindt u onder ‘probleemgestuurde aanvragen’.

 

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met Linda Wijnen, 0683 08 1985.

Uitbreiding indicatieprofiel MDL Stadspoli

Na overleg met de gebruikersraad Stadspoli wordt het indicatieprofiel voor MDL uitgebreid. Op basis van laboratoriumonderzoeken, echo doppler lever en FibroScan meting kan er voor patiënt een risicoprofiel worden bepaald en wordt er uitleg gegeven wat de gevolgen zijn van leververvetting en fibrose. De patiënt is aan het einde van het consult goed geïnformeerd en de gegevens en het advies wordt aan de verwijzer gecommuniceerd. Implementatie zal zo spoedig als mogelijk worden gerealiseerd, waarna de informatie ook beschikbaar is op de website van de Stadspoli en binnen de Tipp applicatie.

Aanpassing indicatieprofiel KNO

Voor een aantal verwijsredenen naar de Stadspoli  KNO wordt een allergietest erbij gewenst. Dit is in overleg met de gebruikersraad Stadspoli besloten. Het indicatieprofiel  KNO wordt nu aangepast evenals de Tipp applicatie. Implementatie zal zo spoedig als mogelijk worden gerealiseerd, waarna de informatie ook beschikbaar is op de website van de Stadspoli  en binnen de Tipp applicatie.