Preventief fibroscan-spreekuur op de Stadspoli

Sinds januari is er naast het reguliere MDL-spreekuur op de Stadspoli wekelijks een speciaal leverspreekuur; het fibroscan-spreekuur.

Vanuit een willekeurig bloedonderzoek kan naar voren komen dat uw patiënt verhoogde leverwaardes heeft. Vaak volgt dan een echo die het beeld laat zien van leververvetting (steatose). Dit heeft vaak op dat moment nog geen directe consequenties, maar dit kan in de toekomst, in het ergste geval, chronische schade zoals levercirrose en zelfs leverkanker veroorzaken. Dat willen we voorkomen. En daar is dit preventieve spreekuur voor bedoeld.

In dit fibroscanspreekuur wordt een fibroscan uitgevoerd. Leverfibrose (doorgaans tot F3 score op de fibroscan) is nog reversibel waardoor chronische schade voorkomen kan worden. We voorkomen hiermee dat de patiënt over 10 of 20 jaar ernstig ziek wordt.

Met 1 consult op de Stadspoli kan uw patiënt dus met een zeer waardevol advies een ernstige ziekte voor de toekomst bespaard blijven.

U kunt verwijzen naar dit spreekuur via het Tipp-portaal, u kunt dan onder MDL kiezen voor de verwijsindicatie ‘steatose op echo of levertestafwijkingen’.

U wordt dan meteen geïnformeerd over welk lab er aanvullend aangevraagd moet worden.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Linda Wijnen, 0683081985.