Voor huisartsen: Informatie over verwijzen naar de Stadspoli

Op verzoek van de BAC Samenwerking geven we graag wat meer duidelijkheid over verwijzen naar de Stadspoli, wanneer is er nu een nieuwe verwijzing nodig?

Geschikt of Ongeschikt

Verwijzen naar de Stadspoli gaat volgens de indicatieprofielen, die deels verwerkt zijn in de verwijsmodule, en volledig te vinden zijn op de website van de Stadspoli.
(Het volledig verwerken van de indicatieprofielen in de verwijsmodule is in ontwikkeling)
Indien de verwijzing geschikt is voor de Stadspoli wordt er bij Tipp een afspraak ingepland. Indien de verwijzing ongeschikt is, en patiënt dus in de 2e lijn gezien moet worden, dan stuurt Tipp de verwijzing door naar een zorgaanbieder in de 2e lijn, dit gebeurt dan in overleg met patiënt. U ontvangt hier een bericht van. In dit geval is géén nieuwe verwijzing nodig.

Het komt voor dat wij patiënten spreken en zij tijdens het telefoongesprek met Tipp aangeven dat zij niet naar de Stadspoli willen maar naar een ziekenhuis of kliniek. Deze beslissing ligt bij u, niet bij de patiënt en niet bij Tipp. Als patiënt naar een andere zorgaanbieder wil, dan adviseren wij hem/ haar dit met de huisarts te bespreken. Als u akkoord bent, dan is het voldoende als u dit telefonisch of per mail doorgeeft. Wij passen de verwijzing dan aan, altijd alleen na akkoord van u of uw assistente. Hier is dan geen nieuwe verwijzing voor nodig.

Geldigheidsduur en aantal bezoeken

Een verwijzing naar de Stadspoli is 6 maanden geldig. Met deze verwijzing kan patiënt eenmalig gezien worden, in bepaalde gevallen vindt er nog een controle-afspraak plaats. Patiënten worden niet meer dan 2 keer gezien op de Stadspoli.
Voor een 3e bezoek aan de Stadspoli is wel een nieuwe verwijzing nodig.

Als uw patiënt na de periode van 6 maanden nog eens terug wil naar de Stadspoli, ook al gaat het om dezelfde klacht, dan zal er wel een nieuwe verwijzing gemaakt moeten worden.

Aantal klachten

Een verwijzing naar de Stadspoli is bedoeld voor 1 klacht bij 1 specialisme. Heeft uw patiënt 2 klachten voor 1 specialisme? Dan zijn hier 2 verwijzingen voor nodig. Een verwijzing is maar geschikt voor 1 zorgvraag,

Wijzigingen bij de Rugpoli op de Stadspoli

Er zijn enkele aanpassingen bij de Rugpoli op de Stadspoli: in de bemensing van medisch specialisten, volume en de werkwijze.

  1. Het aantal spreekuren wordt uitgebreid met een dagdeel.
    We volgen op of deze uitbreiding genoeg is om de wachttijd voldoende te reduceren.

  2. De vakgroep Pijngeneeskunde zal geen actieve rol meer vervullen bij de Rugpoli.
    Zij blijven op de achtergrond beschikbaar voor advies.
    De Rugpoli zal door de vakgroep Orthopedie worden bemenst (een orthopeed en een gespecialiseerd physician assistent).

  3. De intake zal niet meer fysiek op de Stadspoli plaatsvinden maar hiervoor wordt een telefonische afspraak ingepland (ongeveer een week voorafgaande aan het fysieke consult op de Stadspoli).

  4. Uw patiënt zal gevraagd worden om digitaal thuis een vragenlijst in te vullen.
    Voor patiënten die dit niet willen of kunnen, blijft er de mogelijkheid om dit op de Stadspoli te doen, direct voorafgaand aan het consult.

    Middels deze aanpassingen verwachten we dat de tijdsinvestering fysiek op de Stadspoli voor de patiënt efficiënter wordt. We zullen deze aanpassingen na de opstartfase evalueren op doelmatigheid.

Acties Stadspoli reducering “no show”

In de vorige nieuwsbrief hebben we laten weten dat de huisarts geïnformeerd wordt als een patiënt de ingeplande afspraak annuleert of zonder bericht niet verschijnt voor de afspraak op de Stadspoli. Er zijn ook aanvullende afspraken gemaakt met Tipp en de zorgverlener waar we de huisarts over willen informeren zodat op de hoogte bent, mocht u vragen krijgen van uw patiënten.

1.        Tipp heeft haar communicatie, zowel telefonisch als schriftelijk aangepast. Er wordt altijd en nadrukkelijk gemeld dat een patiënt zich bij verhindering tijdig moet afmelden.

2.        Patiënt ontvangt 76 uren voorafgaande aan de afspraak een herinnering via de mail en SMS.

3.        Als een patiënt afbelt bij Tipp informeert Tipp u via de mail over deze annulering.

4.        Als een patiënt niet komt opdagen zonder bericht vooraf zal de specialist proberen telefonisch contact op te nemen met de patiënt. Bij gehoor zal de specialist u een schriftelijke terugkoppeling/advies geven van dit telefoongesprek via de gebruikelijke route.

5.        Bij geen gehoor zal de Stadspoli u informeren over deze no show via een Edifact bericht.

6.        Als een patiënt zich bij herhaling niet of niet tijdig afmeldt kan dit consequenties hebben voor de continuering van de behandeling op de Stadspoli. Dit wordt eerst besproken en gecommuniceerd met de verwijzend huisarts.

Communicatie met huisartsen bij “no show” van patiënten op de Stadspoli.

Met regelmaat komt het voor dat patiënten zich niet of niet tijdig afmelden voor een ingeplande afspraak op de Stadspoli. Dit is onwenselijk; er zijn andere patiënten die wachten op een afspraak en daarnaast worden er onnodige zorgkosten gemaakt. Om het aandeel “no show” te reduceren op de Stadspoli hebben we onze werkwijze en communicatie op onderdelen aangepast.

We zullen de verwijzend huisarts gaan informeren als een patiënt de ingeplande afspraak annuleert of zonder bericht niet verschijnt voor de afspraak op de Stadspoli.

Als een patiënt zich bij herhaling niet of niet tijdig afmeldt kan dit consequenties hebben voor de continuering van de behandeling op de Stadspoli. Dit wordt besproken en gecommuniceerd met de verwijzend huisarts.

Kwaliteitskeurmerk

Op dinsdag 7 december heeft Lloyds Register een externe audit uitgevoerd voor certificering conform de EN;15224 norm, uitgevoerd in de HaZo24 structuur. Deze audit is zeer positief verlopen en de Stadspoli wordt voorgedragen voor toevoeging aan het RHZ-regio certificaat. Hiermee is de Stadspoli de eerste anderhalvelijnszorgorganisatie met een erkend kwaliteitskeurmerk!

Voor huisartsen: Vraag tijdig foto of lab aan voor verwijzing naar Stadspoli

Bij verwijzen naar Stadspoli MDL of Gynaecologie Algemeen, is bij een aantal specifieke indicaties lab vereist. Bij verwijzen naar alle subspecialismes van Orthopedie (Beweeghuis) is een foto vereist.

Welke lab-waardes moet u aanvragen en bij welke indicaties? Dit staat benoemd in de verwijsbrief tijdens het opstellen en in de patientenprofielen.
Indien er een foto moet worden aangevraagd, wordt u hier ook tijdens het aanmaken van de verwijsbrief op geattendeerd en u kunt dit vooraf bekijken in de patientenprofielen.
Zonder lab-uitslag, of zonder foto, wordt er nog géén afspraak ingepland. De data moet bekend en niet afwijkend zijn. Vraag dit dus dírect aan om vertraging te voorkomen.

Hoewel u en uw patiënt vrij zijn in het maken van een keuze voor een zorgaanbieder, heeft het voor verwijzen naar Stadspoli de voorkeur om dit allemaal in MUMC te laten uitvoeren, de data is dan zonder enig probleem inzichtelijk in het zelfde systeem.

Wachttijden Stadspoli

Gezien de oplopende wachttijden zijn er met vakgroepen afspraken gemaakt om per 1 september j.l. de spreekuren op de Stadspoli op te schalen. Het gaat hierbij om Reumatologie, Dermatologie, Rugpoli, Orthopedie Voet- en enkel en Neurologie. Met de vakgroep Kindergeneeskunde zijn we in gesprek over de wachttijden, aangezien deze bij de poli fors zijn toegenomen. De actuele wachttijden per vakgroep treft u hier aan.

Start nieuwe echoscopiste

Medio mei start een tweede echoscopiste op de Stadspoli (voor het maken van gynaecologische echo’s). Wekelijks is er een echo spreekuur op vrijdag en om de week op de woensdagochtend.

 

Voor huisartsen: een actueel overzicht van alle mogelijkheden op de Stadspoli verwijs ik u door naar de patiënten profielen.

www.stadspoli.nl/arts/patientenprofielen.